Вреда

Пластмасата всъщност не е толкова безвредна, колкото си мислим. Бисфенол А е веществото, което прави пластмасата по-здрава и по-еластична, и което се използва при производството на опаковки за храна, бутилки за вода, бебешки бутилки, кутии за съхранение на храна и други. Това вещество може да проникне в храната ни, особено при загряване или при многократна употреба на пластмасовите опаковки и бутилки. Когато пластмасовите опаковки се подлагат на висока температура, вредните химикали се отделят в храната или напитката ни. Ето защо не е хубаво да пиете горещи напитки в пластмасови чашки, да пиете от бутилка, стояла на слънце или да варите/ печете в микровълнова печка храна направо с пластмасовото пликче. Употребата на олио в пластмасова бутилка също може да доведе до отлагане на вредни вещества в храната.

Когато попадне в тялото ни, Бисфенол А имитира естроген, което може да причини хормонален дисбаланс и да наруши функциите на щитовидната жлеза. Тестове върху животни и хора са доказали, че прекомерният прием на бисфенол А може да създаде хормонален хаос и да предизвика стерилност, затлъстяване, ранен пубертет, рак на простатата, диабет и дори развитие на млечни жлези при мъжете.

Как да се предпазим?
1. Невъзможно е да избегнем пластмасата, но е възможно да я ограничим. При възможност купувайте прясна храна, директно от производителя, която не е пакетирана или е в стъклени буркани и шишета( олио, мляко, сладка и други).
2. Препоръчително е да не използвате многократно пластамсовите опаковки. По възможност купувайте или съхранявайте храната в стъклени опаковки.
3. Не съхранявайте храна в пластмасови кутийки и не купувайте пластмасови шишета на вашето бебе!
4. Никога не подлагайте пластмасовите опаковки на високи температури.

images

Полиетилен-терефталат

Възможно е да изпуска химикали, разрушаващи ендокринната система, като ацеталдехид.
Използвайте еднократно.
Използва се за: Двулитрови бутилки за напитки, полиестерни влакна
от повече от един вид пластмаса

Полиетилен с висока плътност

Добавките и омекотителите според много експерти не са достатъчно подробно проучени
Изпозлва се за: Бутилки за прясно мляко, торби за смет, капачки на бутилки,
шишета за миещи препарати

Поливинилхлорид

Може би най-опасната пластмаса- изпуска фатални, канцерогенни вещества,
които водят до репродуктивни и други здравословни проблеми
Използва се за: Бутилки, опаковки, облекло, играчки

Полиетилен с ниска плътност

Тези пластмаси не реагират химически.
Минусът им е, че се разграждат бавно в околната среда
Използва се за: Пазарски чанти, компактдискове, домакинско фолио, торбички за хляб.

Полипропилен

Химическите добавки и омекотители според много експерти не са достатъчно проучени.
Използва се за: Кофички за кисело мляко, килими, лабораторно и медицинско оборудване,
шишета за шампоан, сламки, памперси.

Полистирен

Тези пластмаси могат да се токсични, ако се използват по- дълго време от препоръчителното.
Използва се за: Чаши за горещи напитки, кутии за храна, опаковки (например за ядки),
кутийки за компактдискове

Бисфенол А и други пластмаси

Вече научихте доста за вредите от бисфенол А и събратята му.
Използва се за: Опаковки